INTERNATIONAL AIRPORT TEUGE

International Airport Teuge

International Airport Teuge is één van de grote General Aviation vliegvelden in Nederland. Het vliegveld mag worden gebruikt voor nationaal en internationaal luchtverkeer.

Zakelijk…

Luchthaven Teuge biedt verschillende vormen van luchtvaart een veilig thuis. Het lesverkeer voor de volgende generatie beroepsvliegers vormt de basis voor het luchtverkeer van de toekomst. Naast het zakelijke taxi- en charterverkeer worden vanaf Teuge onder meer fotovluchten en vluchten voor de overheid uitgevoerd (politie, milieu-inspectie, tellingen van dieren, etc)

…én recreatief!

Daarnaast geven rondvluchten en vluchten door privévliegers kleur en dynamiek aan het geheel. Valschermspringers en zweefvliegers maken het tafereel compleet. Elk jaar trekt de luchthaven gemiddeld 170.000 tot 200.000 bezoekers. 

Meer dan 75 jaar luchtvaarthistorie

Luchthaven Teuge kent een lange historie. Het vliegveld bestaat sinds 1935 en is daarmee meer dan 75 jaar oud. De plannen voor het aanleggen van een vliegveld werden al in de jaren twintig gemaakt door vooral ondernemers uit Deventer.

Noodlandingsterrein

In Deventer bestond destijds een noodlandingsterrein waarvan vliegtuigen gebruik konden maken op weg naar Duitsland. Het kan geen toeval zijn dat dit terrein Deventer-Teuge heette. In het begin van de jaren dertig werd een plaats gezocht voor een vliegveld. De keuze viel op een terrein bij het dorp Teuge in de gemeente Voorst.

Beroepsluchtvaart

Na gebruik door de Duitse bezetter werd in de jaren vijftig herstart met een vliegveld, dat hoofdzakelijk voor recreatief verkeer werd gebruikt. Zoals op veel vliegvelden in ons land veranderde het karakter vanaf het midden van de jaren zestig. Er kwam meer beroepsluchtvaart naar Teuge en de opleidingen tot vlieger werden gestart.

Realisatie uitbreiding

In 1979 werd de grasbaan verhard. Intussen begon het aantal bedrijven te groeien. De plannen voor de uitbreiding van het vliegveld werden uitgewerkt. Na alle benodigde onderzoeken en vergunningen in 1995 te hebben verkregen werden in 2003 de procedures daarvoor afgerond. Vervolgens startte de uitbreiding, waarvan intussen een groot gedeelte is gerealiseerd.

75-jarig jubileum

In het jaar 2010 vierde de luchthaven haar 75-jarig bestaan. De regio Stedendriehoek heeft met de vergrote luchthaven een fraaie vervoersinfrastructuur tot haar beschikking!

 

Wist u dat…

Prinses Juliana en de Prinsesjes Beatrix, Irene en Margriet op 2 augustus 1945 voor het eerst sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog op vliegveld Teuge weer voet op Nederlandse bodem zetten?
Zie https://www.youtube.com/watch?v=pdGZpODVgs8

Ter herinnering aan deze gebeurtenis werd op 7 september 1985 een gedenkteken onthult door HKH Princes Margiet der Nederland.